Exception: ERROR: column a.image_banniere does not exist Position: 63---SELECT DISTINCT O.OUVRAGE_NUMERO AS OUVRAGE_NUMERO,A.COUV_BDI,A.IMAGE_BANNIERE,A.PRES_IMAGE_BANNIERE,A.LCOUJPGV AS LCOUJPGV, A.LCOUJPGG AS LCOUJPGG, O.OUVRAGE_NAME_NL AS OUVRAGE_NAME_NL,SE.SERIE_ID as SERIE_ID,SE.SERIE_NAME_NL as SERIE_NAME_NL,A.CCODBAR,SE.SERIE_LVISUEL_BDI as SERIE_LVISUEL_BDI,SE.SERIE_NAME_NL as SERIE_NAME_NL, O.OUVRAGE_ID AS OUVRAGE_ID, A.NART AS NART, TO_CHAR(P.DDEBSITCOM,'YYYYMMDD') AS DATETEST, P.DDEBSITCOM AS DDEBSITCOM FROM VIEW_ARTICLES_NL_2 A, VIEW_OUVRAGES O, CAT_PARUTIONS P ,CAT_OUVRAGES_TO_AUTEURS OA,CAT_SERIES SE WHERE SE.SERIE_ID=O.OUVRAGE_SERIE_ID and O.OUVRAGE_ID=A.OUVRAGE_ID AND A.FLAG=1 and A.NART=P.NART AND OA.AUTEUR_ID=108 AND OA.OUVRAGE_ID=O.OUVRAGE_ID AND P.DDEBSITCOM < date '2017-12-01' +INTERVAL '1 months' ORDER BY P.DDEBSITCOM DESC,OUVRAGE_NUMERO DESC limit 5 Nic, auteur van de stripreeksen : Robbedoes en Kwabbernoot - - DUPUIS, uitgever van stripverhalen
balise_liste_articles@
Nic
Nic
Tekening en scenario

Nicolas Broca wordt op 18 april 1932 geboren in Luik en volgt daar de kunstacademie. Daarna oefent hij verschillende beroepen uit, zoals huisschilder, groentehandelaar op de markt, etalageruitletteraar, elektronicus in het Belgische leger, alvorens hij zich gaat bezighouden met de tekenfilm, zijn jeugddroom.

In 1959 komt hij bij studio Belvision als leerlingdecorbouwer, daarna wordt hij er inkter en bekwaamt zich in de animatie in de film "Pinocchio dans l'espace".

Na enkele jaren in de reclametekenfilm komt hij in 1966 bij Belvision terug en werkt mee aan de grote producties van de firma... "Asterix de Gallir", "Asterix en Cleopatra", "Lucky Luke", "Kuifje en het Haaienmeer", "Gulliver" en "De fluit met de zes smurfen".

In 1976 wordt hij aangenomen bij de Parijse studio Idfix en werkt mee aan "Douze travaux d'Astrix" en "La Balade des Dalton".

Voor de SEPP, een dochterbedrijf van uitgeverij Dupuis geeft hij gestalte aan de "Snorkels", die in Californi zullen worden geanimeerd door het team van Hanna en Barbera.

Daarnaast mag hij in 1980 een poging doen "Robbedoes en Kwabbernoot" weer tot leven te wekken. Datzelfde doen Yves Chaland en het duo Tome & Janry. De laatste winnen het weliswaar, maar Broca maakt tussen 1981 en 1983 drie albums op scenario van Cauvin: "De koudegordel", "De zwarte doos" en "De stiltemakers".

Hij keert weer terug naar de tekenfilm, bij de Brusselse studio Kid Cartoons waar hij, samen met Godi, vijfenzestig afleveringen maakt van "La Bande Ovide". Tenslotte creert hij de personages van een project getiteld "Polochon" en maakt de trailer van deze serie, alvorens hij zich stort op de tekenfilms van de "Tifous", in 1990 geproduceerd naar de ideen en personages van Franquin. Op 7 februari 1993 is hij ons ontvallen.