Servais © P. Pinchart

Biografie

Jean-Claude Servais wordt geboren op 22 september 1956 in Luik en volgt van 1974 tot 1976 de studie grafische kunsten aan het Saint-Luc te Luik.

In 1975 worden zijn eerste platen geplaatst, onder het pseudoniem Jicé, in de rubriek "Vrij Vel" van ROBBEDOES. Daarna levert hij drie afleveringen van de tijdreizen van "Ronny Jackson", op scenario van Terence en Jean-Marie Brouyère, en twee "Oom-Wim'verhalen (ditmaal onder de naam Gil Verse, en op scenario van Octave Joly).

In 1977 belandt hij bij het weekblad KUIFJE, waarvoor hij een reeks waargebeurde verhalen maakt naar scenario's van Bom en Yves Duval.

Hij verfijnt zijn tekenstijl en begint in 1980 aan een cyclus van korte verhalen op het thema van de magie en de toverkunst, die worden gebundeld in het album "De toverkol", in 1982. Voor KUIFJE tekent hij ook "Isabelle", in 1983.

Het maandblad A SUIVRE verwelkomt hem en met hulp van scenarist Gérard Dewamme maakt hij de sterk regionaal gekleurde verhalen rond "Bosliefje". Daarna voor Lombard "Les Saisons de la vie" en voor Glénat "Bergbloempje".

In 1989 waagt hij zich met de Waalse bard Julos Beaucarne aan het droomachtige "De Lokroep van de barones".

Daarna besluit hij op eigen wieken verder te vliegen en bekwaamt zich als compleet auteur in enkele op zichzelf staande albums: "Iriacynthe" bij Jonas, "De Almanak" en "Het Koninginnetje" voor Casterman, "Voor Ginevra" in JE BOUQUINE/Arboris en daarna bij Helyode...

In 1992 begint hij aan de twee delen van "Lova", het verhaal van een meisje dat is grootgebracht door de wolven, voor de onvolprezen Vrije-Vluchtcollectie. Daarin keert hij in 1998 terug met "Fanchon".

Daarnaast tekent hij een boeiende reeks bijna geheel authentieke verhalen die gebaseerd zijn op historische gemengde berichten, voor de reeks "Het dagboek van een bos" in de collectie Spotlight bij Dupuis.

Daarin verbeeldt hij menselijke drama's in de Gaume en de Belgische Ardennen, een woeste en weelderige streek die hem meer dan wat ook lief is en die hem de bijnaam "man van de bossen" heeft opgeleverd!

Behalve een realistisch, gevoelig tekenaar in de traditie van de grote graveurs van de XIXde eeuw en een natuurliefhebber, is Servais ook een fantastisch verteller.