Exception: ERROR: column a.image_banniere does not exist Position: 63---SELECT DISTINCT O.OUVRAGE_NUMERO AS OUVRAGE_NUMERO,A.COUV_BDI,A.IMAGE_BANNIERE,A.PRES_IMAGE_BANNIERE,A.LCOUJPGV AS LCOUJPGV, A.LCOUJPGG AS LCOUJPGG, O.OUVRAGE_NAME_NL AS OUVRAGE_NAME_NL,SE.SERIE_ID as SERIE_ID,SE.SERIE_NAME_NL as SERIE_NAME_NL,A.CCODBAR,SE.SERIE_LVISUEL_BDI as SERIE_LVISUEL_BDI,SE.SERIE_NAME_NL as SERIE_NAME_NL, O.OUVRAGE_ID AS OUVRAGE_ID, A.NART AS NART, TO_CHAR(P.DDEBSITCOM,'YYYYMMDD') AS DATETEST, P.DDEBSITCOM AS DDEBSITCOM FROM VIEW_ARTICLES_NL_2 A, VIEW_OUVRAGES O, CAT_PARUTIONS P ,CAT_OUVRAGES_TO_AUTEURS OA,CAT_SERIES SE WHERE SE.SERIE_ID=O.OUVRAGE_SERIE_ID and O.OUVRAGE_ID=A.OUVRAGE_ID AND A.FLAG=1 and A.NART=P.NART AND OA.AUTEUR_ID=52 AND OA.OUVRAGE_ID=O.OUVRAGE_ID AND P.DDEBSITCOM < date '2017-12-01' +INTERVAL '1 months' ORDER BY P.DDEBSITCOM DESC,OUVRAGE_NUMERO DESC limit 5 Tronchet, auteur van de stripreeksen : Ginds - Hoeraland - Violine - - DUPUIS, uitgever van stripverhalen
balise_liste_articles@
Tronchet
Tronchet
Tekening en scenario

Didier Vasseur, alias Tronchet, wordt geboren te Bthune op 29 september 1958 en ontpopt zich als een van de meest subversieve tekenaars van het eind van de XXde eeuw: hij ver-tekent het dagelijks leven van een stel gemiddelde Fransen tot waanzinnige mini-eposjes in zijn beruchte "Raymond Calbuth". Dit personage werd gelanceerd in het blad MTROPOCHE, een blaadje met het plaatselijk nieuws van Lille waarvan hij van 1983 tot 1986 hoofdredacteur was, na zijn studies rechten en journalistiek.

Hij ontwikkelt doelbewust en door het vele werken van lieverlee een heel eigen, uiterst effectief grafisch handschrift. Calbuth maakt een tussenstop bij PILOTE en belandt vervolgens, in 1987, bij Glnat.

Tronchet legt graag een bom onder klassieke humorconcepten. Hij parodieert de traditionele avonturenheld in drie episoden van "Raoul Fulgureux", getekend door Dominique Gelli voor Glnat. Hij beproeft de humoristische strip met "La Bite Urbain" en "Sacr Jsus!", twee delen bij Delcourt waarvan de titels voor zichzelf spreken.

De durvers onder de uitgevers vechten om zijn particuliere visie op personages, waarin het groteske wordt afgewisseld met de tragedies van het maatschappelijk leven: "Les Damns de la terre" (semi-realistische verhalen, bij Delcourt in 1987), de reeks krankzinnige lotgevallen van "Jean-Claude Tergal" (bij Audie sinds 1990), "La France au fond des yeux" in het blad "L'ECHO DES SAVANES, het scenario van "Bienvenue Welcome Land" voor Al Coutlis (bij Fluide Glacial/Audie in 1998) en dat van "Patacrpe et Couillalre" voor Gelli bij Delcourt.

Nu hij ervan verzekerd is dat hij de lachers op zijn hand heeft, ontspant hij zich af en toe met serieuzer werk, zoals "Le Quartier vanoui" op scenario van Anne Sibran (Glnat, 1994) en het romantisch/sentimentele "Toi et moi" (Delcourt, 1998).

Ondanks zijn enorme productie vindt hij de tijd voor het tweeluik "Hoeraland" in Vrije Vlucht (1998). Het is een niet te categoriseren episch verhaal over een wreed politiek regime waarin drama, bizarre humor, karikaturen van de moderne maatschappij en uitzinnige verbeeldingskracht bekwaam zijn gedoseerd.

Jean-Claude Tergal is door zijn auteur ook op het toneel en het witte doek ("Le nouveau Jean-Claude", 2002) gebracht.

Zijn reeksen : Ginds Hoeraland Violine