Trondheim © Chloe Vollmer-Lo

Biografie

Laurent Chabosy, alias Lewis Trondheim, wordt geboren op 11 december 1964 in Fontainebleau en is een van de oprichters in 1990 van L'Association, het groepje Franse tekenaars dat de stijl, de inspiratie en de uitgave van strips wil vernieuwen.

Na in dat jaar Psychanalyse (Le Lézard) te hebben gepubliceerd, het verhaal van een amoebe die geplaagd wordt door een stortvloed van zijnsvragen, wordt hij de meest productieve van deze revolutionaire beweging, waarvan de spil zijn maatje Jean-Christophe Menu is, ex-uitgever van LYNX.

"Moins d'un quart de seconde pour vivre" (1991) omvat een honderdtal stroken met variaties op acht striphokjes die Menu heeft opgegeven. In een tot het uiterste vereenvoudigde stijl is "Lapinot et les carottes d'Amazonie" (1992) alleen al door zijn volume een evenement: 500 kleine pagina's met zulke minimalistische tekeningetjes dat het verhaal te gek is om los te lopen! Het personage valt in de smaak en maakt een ontwikkeling door van het puur esthetische experiment ("Slaloms", bij L'Association in 1993, daarna "Mildiou" bij Le Seuil het jaar erop) naar een meer commerciële en traditionele formule wanneer het zijn nieuwe avonturen vanaf 1995 voortzet bij Dargaud.

Trondheim blijft een opmerkelijke vernieuwer met een ongewone werkkracht. Hij brengt tal van uiterst merkwaardige werkjes uit bij de kleine labels die aan het eind van de XXde eeuw als paddestoelen uit de grond schieten en in beperkte oplagen werk in diverse formaten uitbrengen, niet te categoriseren voor de normale bibliotheken, en die tot doel hebben alle regels die in een eeuw Negende Kunst zijn gevormd, weg te vagen. Zo produceert hij "Un interieur d'artiste et Imbroglio" (L'Association, 1992), "Monolinguistes" (Le Lézard, 1992), "Gare centrale" (een scenario voor Jean-Pierre Duffour, bij Rackham in 1994), "Approximate Continuum Comics" (een serie afleveringen bij Cornélius), "La Mouche" (Le Seuil, 1995), "Le Pays des trois sourires" (L'Association, 1997), etc.

Daarnaast zien we hem in de bladen PSIKOPAT, LAPIN, LES INROCKUPTIBLES, SVM MAC, JE BOUQUINE en SPIROU, kortom alles wat trendy is, de trend maakt of die volgt. Zijn minimalistische stijl met plechtige dialogen maakt furore in kringen die strips louter als verstrooiing beschouwen.

Terwijl sommige van zijn maatjes bij L'Association sterk autobiografisch bezig zijn, ontpopt Trondheim zich als een auteur van de verbeelding, getuige zijn twaalftal Lapinots bij Dargaud en zijn scenario's voor talrijke Donjon-series (vanaf 1998) die worden uitgegeven door Delcourt en getekend door Sfar.

Voor tekenaar Thierry Robin bedenkt hij bij Dupuis vanaf 2000 de avonturen van de sympathieke Lieve Kerstman, een reeks die direct herkenbaar is voor de kleintjes van alle landen omdat hij louter op het visuele aspect berust, zonder een woord tekst, zonder onomatopeeën. Het gebeurt zelden dat een scenarist zijn voornaamste troef, de dialoog, zo prijsgeeft om goed geconstrueerde verhalen te maken met grappen die elkaar in strakke regelmaat opvolgen.

Voor de collectie Poisson Pilote van Dargaud werkt hij ook met Larcenet aan de reeks "Les Cosmonautes du futur", en met Fabrice Parme aan Venezia. Voeg daar nog zijn eigen reeks "Monstrueux" voor Delcourt en het vervolg van "Lapinot", zijn favoriete personage, aan toe en we hebben een auteur die van alle markten thuis is en die jaarlijks minimaal zes albums maakt om al zijn creaties de ruimte te kunnen geven.