Exception: ERROR: column a.image_banniere does not exist Position: 63---SELECT DISTINCT O.OUVRAGE_NUMERO AS OUVRAGE_NUMERO,A.COUV_BDI,A.IMAGE_BANNIERE,A.PRES_IMAGE_BANNIERE,A.LCOUJPGV AS LCOUJPGV, A.LCOUJPGG AS LCOUJPGG, O.OUVRAGE_NAME_NL AS OUVRAGE_NAME_NL,SE.SERIE_ID as SERIE_ID,SE.SERIE_NAME_NL as SERIE_NAME_NL,A.CCODBAR,SE.SERIE_LVISUEL_BDI as SERIE_LVISUEL_BDI,SE.SERIE_NAME_NL as SERIE_NAME_NL, O.OUVRAGE_ID AS OUVRAGE_ID, A.NART AS NART, TO_CHAR(P.DDEBSITCOM,'YYYYMMDD') AS DATETEST, P.DDEBSITCOM AS DDEBSITCOM FROM VIEW_ARTICLES_NL_2 A, VIEW_OUVRAGES O, CAT_PARUTIONS P ,CAT_OUVRAGES_TO_AUTEURS OA,CAT_SERIES SE WHERE SE.SERIE_ID=O.OUVRAGE_SERIE_ID and O.OUVRAGE_ID=A.OUVRAGE_ID AND A.FLAG=1 and A.NART=P.NART AND OA.AUTEUR_ID=48 AND OA.OUVRAGE_ID=O.OUVRAGE_ID AND P.DDEBSITCOM < date '2017-12-01' +INTERVAL '1 months' ORDER BY P.DDEBSITCOM DESC,OUVRAGE_NUMERO DESC limit 5 Giroud, auteur van de stripreeksen : Angelus - Azrayen' - Geheimen, De Schimmenwals - Geheimen, De Slang onder het ijs - Geheimen, De Splinter - Geheimen, Samsara - Quintett - Vergeten in Annam (integrale uitgave) - - DUPUIS, uitgever van stripverhalen
balise_liste_articles@
Giroud
Giroud
Scenario

Frank Giroud, geboren op 3 mei 1956 in Toulouse, heeft aanvankelijk een stuk of drie loopbanen tegelijk: als oud-student aan de Ecole des Chartes (hogere opleiding voor rijksarchivarissen) in Parijs, afgestudeerd in geschiedenis, docent aan het Franse lyceum in Milaan en leraar geschiedenis in Grenoble. Als reisleider, waardoor hij talloze landen kan bezoeken, van Isral tot India, van Tunesi tot Thailand... en als stripscenarist, het beroep waarvoor hij zich altijd al voorbestemd wist.

Hoewel hij door het succes van "Louis la Guigne", de serie die hij met Jean-Paul Dethorey maakt, al snel van het vak kan leven en de rest kan laten vallen, heeft hij nooit enige tegenstrijdigheid gezien tussen zijn diverse bezigheden. Zijn scriptie, met stripplaatjes verlucht, was trouwens getiteld: "De Ridder in het realistische Frans-Belgische beeldverhaal". De archivaris en de historicus leveren de documentatie aan de scenarist, de reiziger ontdekt de wereld waarvan de auteur als een groot reporter verslag doet.

Vanaf zijn debuut bij Larousse, in 1978, in de reeksen "L'Histoire du Farwest" en "La Dcouverte du monde", jongleert hij met tijdperken en grenzen: de XVIIde eeuw van "Missouri" (drie albums samen met De Carpentrie voor Spotlight) en "Pieter Hoorn" (met Norma bij Glnat), de XVIIIde eeuw van "Les Patriotes" (met Lacaf voor Glnat) en de XXde eeuw in de collectie Vrije Vlucht, met drie grote, dramatische verhalen, getekend door Lax, waarin hij vertelt over het Indochina van "Vergeten in Annam", het Roemeni van "Het Ibismeisje" en het Algerije van "Azrayen".

In al zijn verhalen legt hij het accent op de geschiedenis. Hij zet genuanceerd de filosofische visie uiteen van een betrokken mens die het werkelijke verleden van de mensen achter de mythen en de propaganda probeert terug te vinden. Giroud is daarnaast toneelspeler, cabaretier en musicalschrijver.