balise_liste_articles@
Autheman
Autheman
Scenario


Jean-Pierre Autheman, geboren op 17 december 1946 in Arles, aarzelt aanvankelijk tussen een loopbaan als architect, schrijver of politiek tekenaar. Hij kiest uiteindelijk voor het raakpunt van de drie, het stripverhaal, en brengt in 1972 in eigen beheer zijn eerste album uit: "Mmoires d'un gardien de phare".

Gedurende een jaar of tien probeert hij als losse medewerker van CHARLIE MENSUEL, L'CHO DES SAVANES, HARA-KIRI en PILOTE naam te maken en een personage neer te zetten. In deze opzet slaagt hij bij uitgever Jacques Glnat in Grenoble, die in 1984 "Les Sirnes de Balarin", een lang detectiveverhaal, publiceert.

Hierdoor aangemoedigd start Autheman het jaar daarop met "Condor", drie albums die bijzonder goed worden ontvangen door critici en specialisten, maar geen publiek vinden.
Autheman heeft een oorspronkelijke, sobere en doelmatige stijl van tekenen ontwikkeld. Zijn werk staat haaks op de elementaire, klassieke stijl met steeds terugkerende personages. Daarna verlaat hij de traditionele weg van de serie en kiest voor de vrijheid van one-shots bij Glnat ("Le Filet de Saint-Pierre" en "Place des hommes"), Dargaud ("Le Pet du diable" in 1994, vervolgens "La Passe du Manchot" en "Exotissimo" in de reeks "Roman B.D.") en Albin Michel ("Les Nanas").

Behalve zijn tekenstijl ontwikkelt ook zijn literaire talent zich steeds verder. Van korte gellustreerde novellen in HARA-KIRI stapt hij over op de roman ("L'homme du gnral" bij Actes Sud). In 1987 gaat hij met het scenario van "Le Voyage du bateleur" naar Jean-Paul Dethorey. Tien jaar later schrijft hij voor dezelfde tekenaar de trilogie "Op zoek naar Venus", voor de hoogstaande Vrije-Vluchtreeks. Na het overlijden van zijn vriend en tekenaar tijdens de werkzaamheden aan het tweede deel, maakt Francois Bourgeon dit af.

Zijn reeks : Op zoek naar Venus