balise_liste_articles@
De Brab
De Brab
Tekening en scenario

Carine De Brab, geboren op 21 april 1958 te Tubize, ontdekt in de lectuur van haar jeugd wat haar roeping is. "Thuis waren we met vier meiden en alle vier gek op strips. Tonnen strips hebben we gelezen. Maar wat me wel frustreerde was dat ik geen echt boeiende vrouwelijke hoofdpersoon tegenkwam. Daardoor kreeg ik zin om zelf verhalen te gaan vertellen...'

Vanaf haar vijftiende volgt ze lessen op een kunstacademie in Brussel, waarna ze het zeer mannelijke stripwereldje binnensluipt en met Yvan Delporte scenario's gaat schrijven voor de "Zingari" van Ren Follet.

In 1987 komt ze door de voordeur bij ROBBEDOES binnen met haar bewonderaar en maatje Delporte, en de personages van "De Puzzoleti": een jong modern stel ontdekt een bijzondere stam van wezens die half mens, half dier zijn en zich verschuilen in de bossen. "Yvan vertelde, ik maakte aantekeningen en schetste een eerste pagina-indeling. Daana bespraken we het resultaat en Yvan schreef de dialogen. Wanneer hij een scne uitlegde, speelde hij die fantastisch na: hij deinsde er niet voor terug zijn pijp te breken of over de grond te rollen!"

Ze wil niettemin haar inspiratie putten uit haar jeugdherinneringen en maakt een eerste opzet van een meisje en haar hond. De zaak komt pas echt op gang als een ex-leraar (Zidrou) en een maatschappelijk werker (Falzar) in het project stappen. "Ik heb ze ontmoet toen ik de eerste platen had gemaakt van "Margo en Oscar Pluis". Ze zagen er wel wat in en ik vertrouwde hun het scenario toe. We hebben zo zes titels gepubliceerd bij Casterman, van 1992 tot 1997. Daarna zijn we overgestapt naar Dupuis en is de serie herdoopt in "Vlooienbaal", de bijnaam van Oscar Pluis."

In deze lieve en grappige familiekroniek kiest het trio in elk verhaal een thema dat verwant is aan de kindertijd. Om deze overgang te vieren hebben ze het zelfs gewaagd, met fijnzinnige humor, een thema aan te pakken dat je weinig tegenkomt in de stripwereld, namelijk een bevalling (in "Supermama"). De lezers van ROBBEDOES mochten zelfs via een naam aangeven of ze een jongetje of meisje wilden!

Zijn reeks : Stoute Benjamin