Exception: ERROR: column a.image_banniere does not exist Position: 63---SELECT DISTINCT O.OUVRAGE_NUMERO AS OUVRAGE_NUMERO,A.COUV_BDI,A.IMAGE_BANNIERE,A.PRES_IMAGE_BANNIERE,A.LCOUJPGV AS LCOUJPGV, A.LCOUJPGG AS LCOUJPGG, O.OUVRAGE_NAME_NL AS OUVRAGE_NAME_NL,SE.SERIE_ID as SERIE_ID,SE.SERIE_NAME_NL as SERIE_NAME_NL,A.CCODBAR,SE.SERIE_LVISUEL_BDI as SERIE_LVISUEL_BDI,SE.SERIE_NAME_NL as SERIE_NAME_NL, O.OUVRAGE_ID AS OUVRAGE_ID, A.NART AS NART, TO_CHAR(P.DDEBSITCOM,'YYYYMMDD') AS DATETEST, P.DDEBSITCOM AS DDEBSITCOM FROM VIEW_ARTICLES_NL_2 A, VIEW_OUVRAGES O, CAT_PARUTIONS P ,CAT_OUVRAGES_TO_AUTEURS OA,CAT_SERIES SE WHERE SE.SERIE_ID=O.OUVRAGE_SERIE_ID and O.OUVRAGE_ID=A.OUVRAGE_ID AND A.FLAG=1 and A.NART=P.NART AND OA.AUTEUR_ID=81 AND OA.OUVRAGE_ID=O.OUVRAGE_ID AND P.DDEBSITCOM < date '2017-12-01' +INTERVAL '1 months' ORDER BY P.DDEBSITCOM DESC,OUVRAGE_NUMERO DESC limit 5 Fournier, auteur van de stripreeksen : De paarden van de wind - Robbedoes en Kwabbernoot - Robbedoes en Kwabbernoot - Tweeluik - - DUPUIS, uitgever van stripverhalen
balise_liste_articles@
Fournier Chlo_Vollmer_Lo
Fournier
Tekening en scenario

Jean-Claude Fournier, van Bretonse afkomst, wordt op 21 mei 1943 in Parijs geboren. Hij is genteresseerd in tekenen en toneelspelen, maar de lessen aan het Parijse lyceum Claude Bernard zeggen hem veel minder. Overdag krabbelt hij hele vellen papier vol en 's avonds volgt hij de toneelopleiding van Charles Dullin, van het T.N.P.

In 1965 ontmoet hij Franquin tijdens een signeersessie. Op diens advies laat hij zijn tekeningen zien aan de redactie van ROBBEDOES en in 1967 begint de korrigan (kwelgeest) van het bos van Broceliande "Bizu" er zijn loopbaan. De frisse tekeningen spreken Charles Dupuis aan. Hij vraagt hem Franquin op te volgen met "Robbedoes en Kwabbernoot". Van 1968 tot 1980 zal Fournier negen avonturen van deze helden afleveren. Zijn geliefde Bizu zal eronder lijden, omdat hij alleen nog incidenteel in korte verhalen opduikt, maar de kunstenaar neemt hem weer actief ter hand zodra hij het besluit heeft genomen de sprankelende piccolo aan anderen toe te vertrouwen.

Daarnaast illustreert Fournier vanaf 1975 geregeld de wedstrijden die door het dagblad OUEST-FRANCE worden georganiseerd en hij heeft veel gedaan voor de ontwikkeling van een echte Bretonse "school", door in zijn atelier in Rennes begaafde debutanten als Albert Blesteau, Jean-Luc Hiettre, Malo Louarn, Michel Plessix en nog vele anderen met raad en daad terzijde te staan.

Na diverse pogingen om "Bizu" weer op te pakken, eerst bij ditions Fleurus, in 1986, daarna van 1990 tot 1994 bij Dupuis, stapt Fournier, samen met scenarist Zidrou, resoluut over op de gastronomische humor: hun "Kannibrallen" signaleren steeds meer geborrel in de kookpot en lijken verzekerd van een groot, langdurig succes.

Deze dichter, ecoloog van het eerste uur, die wordt aangelokt door de mysteries van het kleine volkje van de wouden, woont nu aan de kust van het Bretagne dat hij boven alles liefheeft.