Adam -

Biografie

Een bescheiden biografie van een bescheiden personage...

"Ik werd geboren op 11 augustus 1969, rond 18.30u in Charleroi. Tot en met de kleuterschool verliep alles normaal, daarna werd het ingewikkelder: ik was een slechte leerling en zou op mijn achttiende een punt zetten achter mijn schooltijd. Mijn laatste drie schooljaren bracht ik door op de kunstacademie in Namen, waar ik als beste van de klas eindigde bij tekenen en als op-één-na-beste bij beeldhouwen. Dit wat school betreft.

In artistiek opzicht liep het een beetje anders. Omdat ik vaak spijbelde en dan, aangezien mijn vader er niet was (na de scheiding van mijn ouders zorgde hij voor mij) alleen thuis zat, verdreef ik (op mijn twaalfde al) de verveling door strips te gaan tekenen. Daarbij deed ik een beroep op het gele boekje van Philippe Vandooren waarin de interviews met Franquin en Jijé stonden.

Op mijn veertiende vluchtte ik naar mijn moeder, die me opgaf voor de stripcursus van Vittorio Leonardo. Daar bracht ik vier jaar door. Ondertussen volgde ik schetslessen aan de Academie van Charleroi als vrije leerling. Op mijn achttiende begon ik aan een gravuurcursus op de Academie van Namen.

Van mijn veertiende tot zo ongeveer mijn tweeëntwintigste bracht ik mijn dagen, avonden en weekends afwisselend door op de Academies van Châtelet, Charleroi en Namen.

Op mijn achttiende ging ik echt aan de slag, met mogelijk uitzicht op samenwerking met Batem voor de merchandising van de Marsupilami. Zo leerde ik hem kennen. Hij zou me, heel geduldig, een boel dingen leren. Bovendien had ik het geluk Franquin te ontmoeten en voor een paar platen samen met Yann gags te mogen uitwerken met de Marsupilami en Roeltje (Roeltje en de Elaoin Sdretu). Helaas was ik nog niet 'rijp' genoeg: er kwam niets concreets uit voort. Maar door deze ervaring had ik de smaak wel te pakken gekregen: ik stuurde mijn werk naar Dupuis en kreeg een afspraak met Patrick Pinchart, die mijn eerste tekeningen zou publiceren in Spirou/Robbedoes.

Uitgever Philippe Vandooren bracht me in contact met Denis Lapière en ik maakte zevenendertig platen van een westernstrip voor het blad. Jammer genoeg konden Denis en ik niet echt goed met elkaar opschieten: na de eerste platen van Ludo verbrak ik de samenwerking en stapte op.

Daarna deed ik allerlei klussen om aan de kost te komen (tekenfilms, reisgidsen en een kort verblijf in het atelier van Tome en Janry), ik maakte een paar stripverhalen die nooit uit m'n la zullen komen en organiseerde enkele schilderijententoonstellingen.

Vervolgens werkte ik drie jaar als computeranimator bij een maatschappij in Namen die computerspelletjes produceert. In 2000 vertrok ik voor een half jaar naar Latijns-Amerika. Na mijn terugkeer vond ik werk in een Latijns-Amerikaans cultureel centrum en nam mijn leerschool bij Midam een aanvang. Ik werk nu bijna twee jaar met hem samen en dat gaat goed."