balise_liste_articles@
Bess © P. Pinchart
Bess
Tekening en scenario

Georges Bess werd in 1947 in Frankrijk geboren, maar begon met strips in Zweden, waar hij in de jaren '70 woonde. Onder de pseudoniemen Tideli en Nisseman viel hij in voor diverse Scandinavische tekenaars en werkte mee aan de plaatselijke versie van het Amerikaanse MAD. Dat bracht hem naar de Verenigde Staten, waar hij een aantal episoden vervaardigde van "The Phantom".
Via zijn ontmoeting met Alexandro Jodorowsky in 1987 belandde hij in het circuit van de Frans-Belgische strip. Samen produceerden zij de Tibetaanse reeks rond de Blanke Lama (zes episoden tussen 1988 en 1993 bij Les Humanoïdes Associés en Arboris) en 'Les Jumeaux magiques' voor LE JOURNAL DE MICKEY (een album bij Hachette in 1987, heruitgegeven door Les Humanoïdes in 2003). Eveneens met Jodorowsky en bij Les Humanoïdes creëerde Bess de androïde spion 'Hannibal 5' (twee albums, in 1990 en 1992, in vertaling verschenen bij Big Balloon) en 'Juan Solo' (ook verschenen bij Arboris), het tragische lot van een mystieke, gewelddadige boef (vier episoden tussen 1995 en 1999).

Geleidelijk maakte hij zich los van zijn favoriete scenarist om zijn eigen verhalen te gaan maken. In 1998 publiceerde hij bij Les Humanoïdes 'Escondida', een bundel van zeven sfeervolle korte verhalen waarin zijn eigen realistische stijl gestalte begint te krijgen. In 1999 illustreerde hij bij zijn gebruikelijke uitgever het tweede deel van een bewerking in drie delen (Milo Manara en Claire Wendling verzorgden de andere twee) van 'Aphrodite', het erotische meesterwerk van de graecofiele schrijver en dichter Pierre Louÿs. In de geest van zijn 'Escondida' maakte hij vervolgens samen met Layla Bess 'Leela' en 'Krishna'(twee delen bij uitgeverij Carabas in 2000).

In Spotlight Dupuis kondigt 'Pema Ling' de terugkeer aan naar zijn oude passie voor de volkeren van het Himalayagebergte en hun bijzondere gewoonten en levensopvatting.

Zijn reeks : Péma Ling