Bocquet José-Louis © J.-J. Procureur

Biografie

In Neuilly-sur-Seine wordt op 28 augustus 1962 de kleine José-Louis geboren. De strip heeft hem al zo snel in zijn ban dat hij op dertienjarige leeftijd zijn eigen fanzine, BIZU, opricht. Daarna stelt hij diverse geïllustreerde bundels samen voor Bédérama met compilaties van auteurs als Franquin, Binet en Andreas.

Om zijn leeshonger te stillen, gaat hij begin jaren '80 voor boekhandel Temps Futurs werken en is hij, met zijn vriend Jean-Luc Fromental, betrokken bij de boeken van l'Année de la Bande Dessinée, die deze strip- en sf-tempel publiceert.

Zijn eerste artikelen beginnen in METAL HURLANT te verschijnen en hij wordt in 1983 pr-functionaris en vervolgens reeksdirecteur bij Les Humanoides Associés. Zijn eerste scenario's worden in beeld gebracht door Serge Clerc (Les mémoires de l'espion), Arno (Anton Six en Kriegspiel), Franz (Memoires van een .38, in samenwerking met Fromental), Max (Panzer Panik) en Biard (De 38° breedtegraad, in samenwerking met Rivière).

Samen met Francois Rivière (scenario's) en Philippe Berthet (tekeningen) begint hij in 1983 aan zijn meest ambitieuze reeks: De P.I. van Hollywood. Geïnspireerd door de nostalgische thrillers van Stuart Kaminsky en de eerste delen van de Série Noire, heeft deze reconstructie van een allang verdwenen Amerika zijn charme volledig behouden, getuige de integrale heruitgave ervan in 1999.

Van 1989 tot 1991 levert José-Louis Bocquet voor Francis Vallés de scenario's in de trilogie van de avonturen van verslaggever Dorian Domber (bij Glénat) en onderneemt hij pogingen Jerry Spring weer tot leven te wekken met Franz ("Fureur Apache", bij Alpen in 1990).

In 1991 neemt hij met Jean-Baptiste Gilou deel aan de oprichting van uitgeverij La Sirène, waar hij een monumentale biografie laat verschijnen van de filmer Henri-Georges Clouzot. Hij is een man van vele voorkeuren en talenten - hij is ook adjunct-hoofdredacteur geweest van SALUT LES COPAINS en presentator op TF 1, maar het schrijven blijft zijn grootste voorkeur behouden. Het zal dan ook niemand verbazen dat er verscheidene romans van hem te vinden zijn in de catalogus van de Série Noire en bij andere populaire uitgevers.

In 1997 begint hij samen met Marie-Ange Guillaume een biografie van René Goscinny voor Actes-Sud en levert hij het scenario voor Timbrés rares van Antonio Cossu en Louis Joos.