balise_liste_articles@
Bourgeon
Bourgeon
Tekening

Francois Bourgeon (geboren te Parijs op 5 juli 1945) is na de kunstacademie een tijdlang in de leer geweest bij een meesterglazenier en die ervaring zal zijn techniek sterk benvloeden als hij de kans krijgt kleurenstrips te maken.

Het weekblad LISETTE plaatst zijn eerste illustraties en vervolgens ook zijn eerste verhaal in veertien platen ("L'ennemi vient de la mer"). Daarna komt hij bij Fleurus in dienst, waar hij een aantal korte verhalen maakt voor het weekblad FRIPOUNET en in DJIN zijn eerste echte personages schept, Beatrijs en Coen, op scenario's van Robert Gnin.

Daarnaast illustreert hij voor Hachette en bewerkt twee verhalen van Jules Verne ("Le Serpent de mer" en "Le Secret de Wilhelm Storitz") voor het weekblad PIF en produceert een "middeleeuws" album van dertig platen ("Matre Guillaume et le journal des btisseurs de cathdrales", 1978).

In 1979 start hij voor het blad CIRCUS zijn eerste (toekomstige) bestseller: De kinderen van de wind. Op het festival van Angoulme van 1980 wordt hij voor deze aflevering ("Het meisje in het want") uitgeroepen tot beste tekenaar van het jaar. Vanaf de tweede beginnen de verkopen razendsnel te stijgen en laat hij, zonder veel spijt, het tekenen van Coen en Beatrijs aan Didier Convard over, na het tweede avontuur van het jonge koppel.

Voortaan is hij auteur van verhalen voor volwassenen. Hij besluit terug te keren
naar de wereld van de Middeleeuwen en begint aan een eerste versie van zijn saga van de Gezellen van de Schemering voor een doodgeboren tijdschrift van Hachette. Bij gebrek aan een publicatiemogelijkheid voor de serie gaat hij verder met de Kinderen ? tot en met het vijfde en laatste deel in 1984.

Casterman neemt de Gezellen over. Ze luiden de hoogtijperiode van het maandblad A SUIVRE in en wekken veel enthousiasme bij het publiek, dat valt voor de zorgvuldige, oorspronkelijke stijl van een auteur die er niet voor terugschrikt jaren uit te trekken voor n deel. Hij gaat in zijn perfectionisme zelfs zo ver dat hij maquettes bouwt voor de belangrijkste decors van zijn verhalen. De albums van deze trilogie verschijnen tussen 1984 en 1990.

De Kinderen worden vervolgens in 1994 herdrukt bij Casterman. Bourgeon is intussen, op een scenario van Claude Lacroix, begonnen aan een hoogst originele space opera, de Cyclus van Cyann, waarvan het eerste deel verschijnt in 1994 en al direct een toekomstige klassieker blijkt.

Als ambachtsman die trouw is in zijn vriendschap en zijn bewondering, stemde Franois ermee in de laatste acht platen te schetsen voor het tweede deel van Op zoek naar Venus (collectie Vrije Vlucht) en zo een acceptabel einde te maken aan iets dat een trilogie had moeten worden, maar onvoltooid bleef door het overlijden van Jean-Paul Dethorey in 1999.

Zijn reeks : Op zoek naar Venus