Callède

Biografie

Callède kwam op de wereld in Landes (Zuidwest-Frankrijk) op 18 november 1972. Al sinds zijn kindertijd is hij verzot op stripverhalen en dan vooral op de Amerikaanse superhelden (het grote "Strange-tijdperk").
Callède ontdekt de Belgische en Franse stripwereld in al zijn rijkdom dankzij een klasgenootje op de middelbare school. Zijn eerste stripliefdes zijn Mézières, Tardi en Moebius.
Hij tekent en schrijft zijn eigen verhalen al op tienjarige leeftijd. Omdat hij als elfjarige overweegt striptekenaar te worden, schrijft hij zelfs naar Uderzo bij uitgeverij Albert-René om te weten te komen hoe hij zijn droom kan waarmaken. Het antwoord is een ontgoocheling: "ik raad je aan om ook een echt beroep te leren, jongeman!".
Toch volgt Callède deze goede raad op en begint later geschiedenis te studeren. In 1994 behaalt hij zijn onderwijsdiploma en slaat meteen de onderwijsdeur dicht om zich op zijn droom te storten: stripauteur worden.
Er volgen enkele jaren waarin hij zijn dienstplicht vervult, hier en daar werkt en allerlei projecten in alle mogelijke stijlen opstuurt naar uitgevers. De enige reactie die hij in deze periode krijgt: een brief van Robbedoes' hoofdredacteur die hem laat weten dat hij "niet gemaakt is voor dit beroep" ...
Niet iedereen is dezelfde mening toegedaan! In 1998 komt hij voor de eerste keer in contact met uitgeverij Delcourt voor de reeks "Halloween". Hij tekent enkele pagina's, maar men geeft hem vriendelijk te verstaan dat zijn stijl vatbaar is voor verbetering. De uitgever brengt hem in contact met Denys, een beginnend tekenaar. Samen maken ze zes albums: de trilogie "Halloween" (2000) en dan de reeks "In de nacht" (2003).
Callède legt zich volledig toe op het schrijven van scenario's. Later volgen nog "Enchaînés" bij Vents d'Ouest samen met Gihef (2004) en "Tatanka" bij Delcourt samen met Séjourné (2005).
Momenteel bereidt de auteur drie nieuwe series voor bij Dupuis. "High Security" is de eerste daarvan en wordt getekend door Gihef.
Callède is niet alleen dol op stripverhalen, maar ook op rust en stilte, wandelen in de bergen, luieren op ongerepte stranden, lezen over spiritualiteit. Meerdere keren per dag doet hij aan zenmeditatie.