Colman © D. Buriez

Biografie

Stéphane Colman wordt op 20 april 1961 geboren in Luik. Hij is de kleinzoon van de schilder Robert Crommelynck, en zijn grootmoeder stimuleert zijn artistieke roeping. Hij maakt in 1976 zijn eerste stripverhaal (van 51 pagina's!) en legt het Jijé voor, die hem adviseert buschauffeur te worden...

Hij wanhoopt niet en bezoekt één volle maand lang de kunstacademie van Luik! Hij toont zijn platen aan verschillende tijdschriften en ontmoet in 1980 Desberg bij "Robbedoes". Dat leidt tot het verschijnen van een eerste korte versie van "Billy the Cat" in dit blad.

Vervolgens maakt hij voor Magic-Strip in zijn eentje "White le choc", een kort verhaal over een buitenaards wezen in een gehucht in het Amerikaanse Westen, en gaat samenwerken met de schilder Fernand Flausch om "Radical Café" te maken in 1983, in een avantgardistische stijl die zijn visitekaartje wordt bij reclamebureaus die eeuwig op zoek zijn naar nieuw talent.

Na enige jaren design en reclamewerk krijgt de demon van de strip hem weer te pakken. "Billy the Cat" wacht nog steeds, evenals Stephen Desberg, de allergeduldigste scenarioschrijver van de Negende Kunst! De nieuwe avonturen van de in een lief poesje veranderde deugniet zullen ditmaal wel succes oogsten en tot albums leiden, die ontworpen zijn naar de inspiratie van het moment van zijn geestelijke vaders en de basis leveren voor een reeks tekenfilmpjes voor de tv.

Maar ondanks alle roem en het succes is Colman, die onverbeterlijke duizendpoot, niet van plan af te zien van het schilderen en ontspannende reclame- of illustratiewerk.