Exception: ERROR: column a.image_banniere does not exist Position : 63---SELECT DISTINCT O.OUVRAGE_NUMERO AS OUVRAGE_NUMERO,A.COUV_BDI,A.IMAGE_BANNIERE,A.PRES_IMAGE_BANNIERE,A.LCOUJPGV AS LCOUJPGV, A.LCOUJPGG AS LCOUJPGG, O.OUVRAGE_NAME_NL AS OUVRAGE_NAME_NL,SE.SERIE_ID as SERIE_ID,SE.SERIE_NAME_NL as SERIE_NAME_NL,A.CCODBAR,SE.SERIE_LVISUEL_BDI as SERIE_LVISUEL_BDI,SE.SERIE_NAME_NL as SERIE_NAME_NL, O.OUVRAGE_ID AS OUVRAGE_ID, A.NART AS NART, TO_CHAR(P.DDEBSITCOM,'YYYYMMDD') AS DATETEST, P.DDEBSITCOM AS DDEBSITCOM FROM VIEW_ARTICLES_NL_2 A, VIEW_OUVRAGES O, CAT_PARUTIONS P ,CAT_OUVRAGES_TO_AUTEURS OA,CAT_SERIES SE WHERE SE.SERIE_ID=O.OUVRAGE_SERIE_ID and O.OUVRAGE_ID=A.OUVRAGE_ID AND A.FLAG=1 and A.NART=P.NART AND OA.AUTEUR_ID=37 AND OA.OUVRAGE_ID=O.OUVRAGE_ID AND P.DDEBSITCOM < date '2018-01-01' +INTERVAL '1 months' ORDER BY P.DDEBSITCOM DESC,OUVRAGE_NUMERO DESC limit 5 Cosey, auteur van de stripreeksen : Azuren Boeddha Integraal - De Azuren Boeddha - Huis van Frank L. Wright (Een) - Orchidea - Prettig kerstfeest, May! - Reis naar Italië (integrale uitgave) - Saigon-Hanoi - Zeke vertelt... - - DUPUIS, uitgever van stripverhalen
balise_liste_articles@
Cosey © J.-J. Procureur
Cosey
Tekening en scenario

Bernard Cosendai, geboren op 14 juni 1950 in de buurt van Lausanne, heeft eerst als grafisch ontwerper gewerkt op een reclamebureau voordat hij zijn kinderdroom kon gaan verwezenlijken: denken in tekeningen, communiceren via beelden en zich uitdrukken via het stripverhaal.

In 1969 wordt Derib, zijn naaste buurman en toentertijd de enige professionele beoefenaar van de negende kunst in Zwitserland, zijn vriend en leraar. Er openen zich enkele deuren voor de jonge debutant. Cosey publiceert de avonturen van de reporter "Paul Aroïd"(Pol Aroid) in het Zwitserse dagblad 24 HEURES en illustreert drie korte episoden van "Monfreid et Tilbury", op scenario van André-Paul Duchâteau, voor het Brusselse SOIR- JEUNESSE.

Publishing & Copyright bestelt in 1974 zijn eerste album bij hem: "Un Shampoing pour la couronne", een verhaal dat werd geschreven door Jacques Ralf.

Deze nog aarzelende pogingen monden in 1975 uit in het eerste grote werk van Cosey, (tekeningen én scenario): "Jonathan", de man van de bergen, in het blad KUIFJE. De mystieke zoektocht van deze zeer alledaagse held maakt door het groeiende succes weldra de weg vrij voor een albumreeks bij Lombard.

Dezelfde uitgever neemt in de reeks "Verhalen en Legenden" in 1984 een verhaal in twee delen op: "Op zoek naar Peter Pan". Zo ontdekt Cosey de ruimte die het beste past bij zijn type onnadrukkelijk vertelde verhalen, die het echte leven volmaakt weerspiegelen en een goed beeld geven van de psychologische ontwikkeling van zijn personages.

"Reis naar Italië" maakt hij in 1988 eveneens in de vorm van een tweeluik voor de splinternieuwe collectie Vrije Vlucht van Uitgeverij Dupuis, waarvan hij een van de best verkopende auteurs wordt. Voor dezelfde collectie, die auteurs een brede waaier aan mogelijkheden biedt, presenteert hij "Orchidea", "Saigon-Hanoi", "Prettig Kerstfeest, May!" en "Zeke vertelt...".

Daarnaast illustreert hij voor Albin Michel een tekst van Jacques Salomé ("L'Enfant Bouddha", wijdt hij de reeks "Getekend" van Lombard in met een boek op bestelling van de Zwitserse Ontwikkelingssamenwerking ("Zelie, Noord-Zuid") en wekt na ruim tien jaar afwezigheid zijn goeie ouwe Jonathan in 1997 weer tot leven.