Dan ©Chloé_Vollmer_Lo

Biografie

Dan Verlinden, geboren op 19 juni 1972 te Charleroi, gaat naar de kunstschool van Gilly, waar hij de eerste beginselen van het striptekenen hoopt te leren. Daar hoort hij van een vriend over stripcursussen van Vittorio Leonardo in Châtelet. Hij heeft niet veel hoop dat hij er ooit zijn broodwinning van zal kunnen maken, maar is toch nieuwsgierig genoeg om zich aan te melden en slaagt erin de 6-jarige opleiding in drie jaar te voltooien.

Voor het speciale album dat als eerbetoon aan twintig jaar Natasja wordt vervaardigd, levert hij in 1990 zijn eerste betaalde plaat in, kort voordat hij als clichémaker wordt aangenomen bij Studio Leonardo. Daardoor kan hij kleine klusjes opknappen voor Morris, zoals het illustreren van displays voor Lucky Luke en Rataplan.

De volgende etappe is zijn entree als letteraar-corrector bij Dupuis, waardoor hij in contact komt met tal van tekenaars, hun productie van nabij kan bekijken en zijn eigen vorderingen geregeld kan voorleggen aan Thierry Tinlot, hoofdredacteur van SPIROU/ROBBEDOES. Dat resulteert uiteindelijk in wat kleinere werkjes voor het weekblad, zoals titels en illustraties bij enkele redactionele artikelen.

Zijn "doorbraak" komt wanneer hij zich meldt bij Tome en Janry, die hem de proef der proeven laten doen: een scenariopagina van Tome illustreren, terwijl Janry hetzelfde doet. De vergelijking tussen beide platen bewijst dat hij perfect in hun winkeltje past en hij wordt aangenomen, aanvankelijk om decors voor "Luna Fatale" te inkten in de reeks Robbedoes en Kwabbernoot, daarna voor de pagina-indeling, het schetsen en het inkten van hele vakjes van Kleine Robbe.