balise_liste_articles@
De Crécy
De Crécy
Tekening en scenario

Nicolas de Crécy, geboren op 29 september 1966 in Lyon, is een volmaakt 'product' van de kunstacademie in Angoulême: een kunstenaar die wordt gefascineerd door de verschillende moderne stromingen in beeld en grafiek. In 1987 behaalt hij zijn diploma en vervaardigt voor de steden Angoulême en Vitoria-Gasteix een adaptatie van een hugoliaans boek, samen met zijn vriend en scenarioschrijver Sylvain Chomet (Bug Jargal, uitgeverij Ruçager, 1989). Daarna werkt hij twee jaar bij de Disney-studio's in Montreuil en illustreert Foligatto naar een scenario van Alexios Tjoyas (Humanoïdes Associés, 1991).

Met Chomet maakt hij de trilogie Léon la Came voor A SUIVRE en uitgeverij Casterman (Léon la Came (1995), Laid, pauvre et malade (1997), Priez pour nous, (1998)), waarvan het tweede deel de Alph'Art voor het beste album op het Festival van Angoulême in 1997 kreeg. Met dit mistroostige werk, dat perfect aansluit bij een onbarmhartig scenario, bewijst hij zich als schepper van vreemde personages. Zijn nerveuze stijl wordt versterkt door een gamma van sombere kleuren dat zijn handelsmerk wordt.

De Crécy produceert daarnaast in zijn eentje drie delen van de Bibendum Céleste (Humanoïdes Associés, 1994, 1998, 2002) en publiceert twee delen van Monsieur Fruit bij le Seuil (1995, 1996), een buitensporige revolutie onder de vruchten en groenten. Hij maakt bundeltjes illustraties voor uitgeverij Jours de Fête en le Lézard (Costumes aquatiques, 1994 en Cafés moulus, 1995). Met Chomet keert hij terug naar de tekenfilm: ze werken mee aan de middellange film La Vieille dame et les Pigeons.

In Prosopopus, zijn eerste verhaal voor de collectie Vrije Vlucht, zet hij zijn zoektocht naar nieuwe domeinen voor het geïllustreerde verhaal voort. Zonder de steun van ook maar één letter tekst maakt hij hier een moderne, verrassende ballade, verlevendigd door felle kleuren en een steeds weer verrassende verhaalontwikkeling.

Zijn reeks : Salvatore - Integraal