balise_liste_articles@
Delporte
Delporte
Scenario

Yvan Delporte (24 juni 1928, Brussel) komt kort na de Bevrijding bij Uitgeverij Dupuis binnen als retoucheur.

Na zo'n beetje alles gedaan te hebben wat er binnen het bedrijf te doen valt, krijgt hij in 1955 de verantwoordelijkheid voor het blad SPIROU/ROBBEDOES en zal, zonder officieel die titel te voeren, tot 1968 voor hoofdredacteur spelen. Zijn bewind wordt gekenmerkt door tal van vernieuwingen, waaronder de microverhalen, talloze specials en buitengewone gadgets, de creatie van heel wat series die grote faam hebben verworven en de toestroom van de beste tekenaars en scenaristen van Belgi, die hij samensmeedde tot een vrolijke groep vrienden.

Deze inventieve, fantasierijke man, altijd in de weer om waar te maken wat technisch "onmogelijk" was, schreef of werkte onopvallend mee aan een aantal scenario's voor de voornaamste tekenaars van het weekblad: Eddy Paape ("Jan Kordaat"), Ren Hausman ("Saki"), Grald Forton ("Alain Cardan"), Peyo ("De Smurfen" en "Steven Sterk"), Jidhem ("Starter"), Roba ("De Sliert), Berck ("Mulligan"), Will ("Isabel", met Macherot en Franquin), Frdric Jannin ("Pieter Pook", met Franquin), Carine de Brabanter ("De Puzzoletti"), etc.

Als zelfstandige werkt hij voor het blad MICKEY ("Onkr" met Tnas en "De Zingari" voor Follet), het Nederlandse weekblad PEP ("Alfred l'Orphelin" met Bretcher, "Anna Tommy" met Peter De Smet, "Llewelyn Flint" met Peter van Straaten) en het blad SUPER-AS ("Brammetje Bram" met Ryssack). Hij werkt mee aan de tekenfilms van de Smurfen naar Peyo en met die van de "Tifous" met hun schepper Franquin.

In 1977 maakte hij dertig nummers lang LE TROMBONE ILLUSTR, een bijlage in SPIROU die een echt blad wil zijn, dat tal van sterren lokt voor korte, maar bijzondere producties.

Als zanger van een groepje musicerende tekenaars, organisator van tentoonstellingen en komische evenementen en nog steeds zo af en toe medewerker van SPIROU/ROBBEDOES en de producties van Studio Peyo, blijft Yvan Delporte uiterst actief, ondanks zijn inmiddels eerbiedwaardige leeftijd.