balise_liste_articles@
Geerts
Geerts
Tekening en scenario

GEERTS
Andr Geerts (geboren op 18 december 1955 te Brussel) had banketbakker, apotheker, tekstschrijver, tennisprof of winnaar van de Ronde van Frankrijk kunnen worden, maar koos ? gelukkig voor ons allen ? voor het stripverhaal (zonder die andere hobby's te verwaarlozen).

Na een opleiding aan Sint-Lucas, zoals heel wat andere plaatselijke kunstenaars, publiceert hij zijn eerste plaat in 1974 in LE SOIR-JEUNESSE en denkt aan een loopbaan als politiek tekenaar.

Het blad ROBBEDOES opent bijna meteen zijn deuren voor hem. Als vingeroefening mag hij rubrieken van het blad illustreren ("La Petite chronique vnusienne"), naar een scenario van Jean-Marie Brouyre), complete verhalen maken en cartoons. De laatste worden twintig jaar later bijna alle in twee delen uitgebracht in de collectie "Vrolijke Vlucht ("Ondankbare Wereld: "Goedemorgen!" en "Goedenavond!"), zonder ook maar enigszins gedateerd aan te doen!

In 1983 creert hij, eveneens voor Dupuis, de reeks "Jojo", een charmant inkijkje in de wereld van het kind, die hem beroemd zal maken,. De frisse, authentieke schildering van de dagelijkse avontuurtjes van dit vertederende jochie veroverde alle leeftijden. Geerts is een groot kind gebleven.

Met Salma begint Andr Geerts in 1993 bij Casterman de reeks "Mademoiselle Louise", een arm rijk meisje. Haar lotgevallen ontspruiten aan dezelfde liefdevolle grafische bron als die van zijn verrukkelijke Jojo. Geerts heeft een grote beheersing van zwart-wit n kleuren en heeft een persoonlijke stijl ontwikkeld waarin emotie en ironie, vriendschap en simpele genoegens samengaan. Zelden zal een auteur zoveel hebben geleken op zijn tekeningen: hartelijk, gevoelig, verlegen en bescheiden.

Andr Geerts is in juli 2010 overleden. Hij werd 55 jaar.

Zijn reeks : Jojo