Haldeman

Biografie

Joe Haldeman, in 1943 geboren in Oklahoma City, is afgestudeerd in natuurkunde en astronomie. In 1968 wordt hij opgeroepen voor dienst in Vietnam, waar hij op een mijn trapt. En dat wordt het onderwerp van zijn eerste verhaal "War Year" (1972).

Hij richt zich op de sciencefiction en komt nogmaals terug op zijn ervaring als soldaat in een vuile, door de politiek gemanipuleerde oorlog. Die verwerkt hij in de roman "The Forever War" (1974, als "De eeuwige oorlog" verschenen bij Uitgeverij Elmar).

Deze futuristische allegorie van de grootschalige Amerikaanse oorlog in Azië wordt een klassieker, bekroond met de prestigieuze Hugoprijs en de Nebulaprijs aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Marvano, een Belgische tekenaar, die hij op een SF-congres ontmoet, stelt hem op zekere dag voor er een stripverhaal van te maken. In 1988 wordt hun gemeenschappelijke albumtrilogie "De eeuwige oorlog" in de reeks Vrije Vlucht net zo'n groot succes als het literaire werk.

In 1996 baseren Marvano en Haldeman zich op een andere roman van de laatste, "Buying Time" (1989) voor het maken van de avonturen van "Dallas Barr" in de collectie Spotlight. Ze breiden de oorspronkelijke opzet uit tot een waar universum in het verlengde van het onze.

Samen maken ze ook een vervolg op "De eeuwige oorlog" bij Lombard: "Een nieuw begin". (Forever free)

Tussen zijn literatuurlessen en vakanties in Florida door wisselt Haldeman romans en novellen met elkaar af, waarbij hij de grote thema's van de SF in een nieuw jasje steekt en zich voortdurend afvraagt wat de toekomst voor ons in petto heeft.