Henriet © Usagi

Biografie

Alain Henriet werd geboren op 15 februari 1973 en stilt als klein ukje al zijn striphonger met Strange die hij tweedehands koopt op de markt. Hij verslindt ook Mickey Magazines en later diverse reeksen van Dupuis zoals "De Katamarom" en "Blauwbloezen".

Zijn eerste publicaties verschijnen in het magazine "Brazil". Daarna publiceert hij illustraties in "L'Inédit" ...

Wanneer Baloo een kortverhaal schrijft dat eigenlijk bestemd is voor een cartoon, doet Alain het tekenwerk. Omdat hun samenwerking meteen van een leien dakje loopt, beslissen ze het verhaal te verlengen. Zo ontstaat de eerste versie van een bizar pizzaverhaal in de vorm van een zwart-wit strip gedrukt op 600 exemplaren ("Une pizza à l'oeil", in 1996).

Alain wint vervolgens een stripwedstrijd van het tijdschrift Robbedoes en jongleert tijdens het laatste jaar van zijn studies tussen de redactie van het tijdschrift (waar hij stage loopt) en de school. In die periode tekent hij zijn eerste pagina's voor Robbedoes.
Na een stagejaar op de redactie en na zijn studietijd kiest hij de vrijheid.

Alain Henriet is verzot op weerwolvenverhalen en klopt met zijn dossier aan bij Angoulêmes uitgevers. Zo ontstaat de reeks "Le Portail" bij uitgeverij Téméraire met scenarist Olier.

In 1998 gaat Alain van start op de Robbedoes- redactie als corrector en ontwerper.

Tijdens een festival maakt hij kennis met Olivier Vatine die de eerste versie van de pizza met oog verkiest boven een SF-project. Diezelfde avond nog beslissen ze om de huurmoordenaar die in dolkomische situaties verzeilt nieuw leven in te blazen. Zo ontstaat de driedelige reeks "John Doe" van uitgeverij Delcourt.

In dezelfde periode is Vatine op zoek naar een tekenaar voor de reeks "Golden Cup". Omdat hun samenwerking voor John Doe een succes bleek, vraagt hij Alain. Ze slaan de handen in elkaar met scenarist Daniel Pecqueur en Manchu voor de realistische tekeningen van de voertuigen.

In mei 2005 komt er een "Loup- Garou"-album uit met korte verhalen bij uitgeverij Khani.

2005: Henriet tekent het zesde deel van "Pandora's Box", "De Afgunst". Daarna stort hij zich samen met Joël Callede op een nieuwe reeks bij uitgeverij Dupuis: "Damocles", in de collectie "Spotlight".