balise_liste_articles@
Lax
Lax
Tekening en scenario

Christian Lacroix, alias Lax, geboren op 2 januari 1949 in Lyon, heeft er bij zijn ouders niet echt voor hoeven knokken om tekenaar te mogen worden. Zijn vader stimuleerde hem al toen hij nog een klein jongetje was plaatjes van Kuifje na te tekenen en bezorgde hem zijn eerste klusjes als illustrator. Het was immers altijd al een droom van hem dat zijn zoon het zou maken in de stripwereld.

Op de kunstacademie van Saint-Etienne (waar je je liefde voor de Negende Kunst beter voor jezelf kon houden) volgt de jonge, vroeg getrouwde Christian alleen maar zijn natuur, een familietrekje overigens: al op zijn twaalfde overstelpte hij de hele school met zelf gellustreerde verhaaltjes.

Tijdens de kunstacademiejaren wordt Alain geboren (1971), die in 1995 zijn scenarist Bertois zal worden voor het album "Het andere spoor" in de collectie Vrije Vlucht. Het is de eerste keer dat vader en zoon in dit verband samenwerken.

In 1975 begint Lax naam te maken in de reclame en hij publiceert zijn eerste stripverhaal in het maandblad L'AUTOMOBILE alvorens te mikken op MTAL HURLANT, FLUIDE GLACIAL, RE COMPRIME en CIRCUS met een aantal volledige verhalen. In MERCREDI en FRIPOUNET publiceert hij de dierenreeks "Hector le castor" naar scenario's van Michel Aubrun.

In 1982 verschijnt zijn eerste album bij Glnat, "Ennui mortel", ook op scenario van Aubrun. Hij stort zich in het historische stripverhaal en maakt met Patrick Cothias van 1986 tot 1989 de vier delen van "De verlichte markiezin" voor Vents d'Ouest. De volwassenenstrip lokt, maar voorlopig blijft hij nog even personages voor een jonger publiek bedenken.

Voor hem moet elk verhaal een sprong in het duister zijn. In 1987 waagt hij zich aan zijn eerste verhaal als auteur en tekenaar: "Des maux pour le dire" waarin hij zijn gehandicapte, reislustige broer ten tonele voert.

Vanaf 1990 zal hij in Vrije Vlucht het gedroomde toevluchtsoord vinden voor zijn behoefte aan constante vernieuwing. De scenario's van Giroud bieden hem steeds weer een andere omgeving, van het Indochina van "Vergeten in Annam" tot het Roemeni van "Het ibismeisje" via het Algerije van "Azrayen". Zelf maakt hij een nostalgisch liefdesverhaal dat in de Sahara speelt, "Sarane".

Hij heeft inmiddels behoefte gekregen aan een eigen reekspersonage en entert de XXIde eeuw met een bijzondere Franse priv-detective, "De Kraai", die een omwenteling in de collectie Spotlight van Dupuis lijkt in te luiden.

Hij is nu stripdocent aan de Grafische School Emile-Cohl in Lyon en woont met zijn gezin op het platteland in een oude boerderij die hij opgeknapt heeft en die hem tot uitvalsbasis dient voor zijn fietstochten. Want als fietsfanaat moet Lax zichzelf af en toe trakteren op de beklimming van een legendarische Tour de France-col!