Makyo - © P. Pinchart

Biografie

Pierre Fournier, alias Makyo, wordt op 16 juli 1952 in Duinkerken geboren. Zijn eerste werk publiceert hij in "Vrij Vel" van ROBBEDOES onder het pseudoniem "Mohat". Daarna, in 1978, gaat hij over naar PISTIL, waar hij onder zijn eigen naam "Les Polluks" en "Madame Colzako" tekent.

In MERCREDI publiceer hij de eerste versies van "Gully" (getekend door Dodier) en de "Drabbels", die daarna hun korte loopbaan vervolgen bij ROBBEDOES. Hij kiest definitief voor het pseudoniem Makyo als hij in 1983 "Koning Rodonnal" presenteert, een fantasyverhaal geïnspireerd op het klassieke "Little Nemo" en levert het scenario voor een paar episoden van "Jerome K. Jerome Bloks" voor zijn vriend en bijna-buur Alain Dodier.

Voor GOMME, en daarna CIRCUS, bedenkt hij de tekst voor "Het land van Langvergeten", een fantasy-saga die in beeld wordt gebracht door Laurent Vicomte en later door Eric Herenguel. Eveneens voor Glénat, maar nu als scenarist én tekenaar, begint hij in 1983 aan "Grimlein Lederwant".

Hij is inmiddels een veelgevraagd scenarist en komt in 1990 met "De cyclus van de twee horizonten", een trilogie getekend door Christian Rossi en uitgegeven door Delcourt. In 1994 lanceert hij bij Glénat "Purper", een nieuwe reeks met tekeningen van Bruno Rocco. Een jaar later werkt hij samen met tekenaar René Follet aan "Ikar" en bedenkt "Elsa" voor Michel Faure.

Hij keert terug naar het echte tekenwerk voor de onvolprezen collectie Vrije Vlucht, waar hij in twee delen "Een hart voor IJsland" de vissers van weleer in beeld brengt en de verhalen die hij als jongetje voor het slapengaan hoorde.

Als compleet auteur en als scenarist houdt Makyo ervan onderwerpen te variëren en zijn plezier in het vertellen te behouden door de psychologie van zijn personages uit te diepen. Zijn werk is, zowel in zijn thrillers als in zijn kronieken van het landleven, zowel in zijn bovennatuurlijke als in zijn humoristische verhalen, in elk opzicht heel persoonlijk en getuigt van een ongebreidelde fantasie.