Marvano © P. Pinchart

Biografie

Mark van Oppen, alias Marvano, wordt geboren in 1953 in het plaatsje Zolder, dat tot dan toe slechts bekend was vanwege zijn Formule-1-circuit.

Zijn kindertijd en puberteit brengt hij door in de provincie Limburg, waar hij voor binnenhuisarchitect studeert en dit beroep vervolgens een jaar of tien uitoefent.

Hij is een sf- fan en begint verhalen voor het Nederlandse blad ORBIT te illustreren en daarna boeken die verschijnen bij het Duitse Heyne en het Nederlandse Meulenhoff.

In 1982 zegt hij de architectuur vaarwel en bekleedt vier jaar lang de functie van hoofdredacteur bij KUIFJE, de Vlaamse tweelingbroer van TINTIN. Daarna leidt hij de stripafdeling van een nieuwe uitgeverij, Den Gulden Engel.

Op een maandagochtend bij het ontbijt komt hij tot het besef dat hij deze kantoorbaan niet leuk meer vindt. In een opwelling schrijft hij zijn ontslagbrief en besluit van zijn tekeningen te gaan leven.

In 1988 gaat hij de uitgevers af met enkele proefpagina's van "De eeuwige oorlog", een verhaal op basis van een boek van de Amerikaanse schrijver Joe Haldeman, die hij enkele jaren eerder op een S.F.-congres had ontmoet. Uitgeverij Dupuis wil de drie delen van de saga opnemen in haar nieuwe collectie Vrije Vlucht: ze blijken een klassieker in het genre, zoals de roman het al in de literatuur was, en krijgen nog een vervolg bij Dargaud: "Een nieuw begin".

Direct daarna maakt Marvano solo, voor dezelfde reeks, "De zeven dwergen", een sfeervol oorlogsverhaal waarin zijn dochtertje Annelies (tien jaar) model staat voor het personage Lisa.

Daarnaast heeft Marvano uiteenlopende dingen gedaan ("Solitair", naar een scenario van schrijver Bob Van Laerhoven en "Red Knight" met Ronald Grossey) en een stripbewerking gemaakt van een cyclus van Paul-Loup Sulitzer ("Rourke").

Geholpen door zijn vriend Haldeman is hij in 1996 een echte serie gestart voor de collectie Spotlight: "Dallas Barr", prototype van de Amerikaanse romanschrijver, maakt een studie van de problemen die zich in een verre toekomst zouden kunnen voordoen... de mogelijkheid om eeuwig te leven wanneer je over de middelen beschikt om een speciale fysieke restauratiekuur te ondergaan...