balise_liste_articles@
Michetz  J.-J. Procureur
Michetz
Tekening

Marc Degroide (Elsene, 15 oktober 1951) kiest voor het pseudoniem Michetz om zijn visie op de Japanse beschaving uit te drukken.

Hij is een groot liefhebber van de oosterse vechtkunst: hij beoefent judo, kendo en ia, en verschijnt in zijn eigen rol in de gagreeks rond "De Mazdabende", waarin Christian Darasse de studio tekent die hij enkele jaren heeft gedeeld met Bernard Hislaire (zijn eerste scenarist voor deze fantasie, gevolgd door Tome) en de robuuste Marc, en waarin altijd wel een samoeraizwaard rondslingert.

In het begin werkt Michetz voor de studio Graton. Hij wordt zelfs gekarikaturiseerd door zijn werkgever in een episode van Michel Vaillant in 1975 ("San Francisco circus").

In 1979 creert hij zijn eerste eenzame strijders: "Mutsuro" in KUIFJE en "Hito le Banni" voor SPATIAL. Het succes komt met "Kogaratsu" in ROBBEDOES, in 1983, naar scenario's van Bosse, ook een fan van het middeleeuwse Japan.

Michetz publiceert enkele jaren later bij Ansaldi een opmerkelijk portfolio over het land dat hem zo inspireert ("Japon") en start in 1990 met Yann een historische reeks bij Glnat, "Tako", veel intiemer van sfeer dan de reeks over de spectaculaire heldendaden van de trouwe Kogaratsu.

Deze fan van Nippon reist veel (en raad eens waar naartoe...) en trakteert zich op een vrolijk uitstapje met "Le repos du samourai", op scenario van Yann, in het tweede deel van de "Vieze Sprookjes", de face-lift van de sprookjes van Charles Perrault.

Zijn reeks : Kogaratsu - SC