Mittéï -

Biografie

Jean Mariette, alias Mittéï, wordt op 5 juni 1932 geboren in Cheratte en studeert acht jaar aan Saint-Luc en de Kunstacademie van Luik, voordat hij de reclame in gaat.

Zijn eerste (onvoltooide) strip verschijnt in de vijf nummers van het blad PADDY dat Greg in 1955 lanceerde. Na enkele verticale documentaire strips en humoristische verhalen te hebben gemaakt voor de dagbladen LE SOIR en DE STANDAARD, werkt hij in 1958 met Greg aan LA LIBRE JUNIOR, het jeugdsupplement van LA LIBRE BELGIQUE, waarin hij "Les Bolides d'argent" plaatst en de decors tekent van "Luc Junior". Met Dino Attanasio maakt hij een "Bob Morane" ("De vuurvogel") en wordt enkele jaren de decortekenaar van Tibet ("Rik Ringers"), die de padvinders van zijn eigen serie "3L" tekent op scenario van André-Paul Duchâteau, in KUIFJE in 1962.

Zo dringt hij door tot de kringen van Lombard, waar hij zijn productie tien jaar lang concentreert: hij illustreert de rubriek "Tintin-Auto", levert gags met "Nana et Mitsou" in LINE en talrijke complete verhalen aan KUIFJE. Hij creëert zijn eigen stoethaspel, "De onverbeterlijke Bas", vanaf 1966 en neemt de reeks "Ton en Tinneke" van Dino Attanasio over in 1969.

In de jaren '70 stapt hij over naar ROBBEDOES, waar hij in 1976 "Chocolarie" start en "Brieven uit mijn molen" van Alphonse Daudet verstript. Daarnaast schrijft hij onder het pseudoniem Hao scenario's voor Pierre Seron ("De Mini-Mensjes"), Laudec ("Fluitefloren"), Walthéry ("Natasja"), Marc Hardy ("Badminton"), Arthur Piroton ("De laagvliegers"), etc.

Hij is een fijnzinnig aquarellist die steeds meer tijd inruimt voor het schilderen, maar er geen been in ziet van tijd tot tijd wat decors te tekenen voor zijn vrienden en in 1994 bij Marsu-Productions de reeks "Rattekopje" van Walthéry overneemt. Hij is gestorven op 16 april 2001.