Nic

Biografie

Nicolas Broca wordt op 18 april 1932 geboren in Luik en volgt daar de kunstacademie. Daarna oefent hij verschillende beroepen uit, zoals huisschilder, groentehandelaar op de markt, etalageruitletteraar, elektronicus in het Belgische leger, alvorens hij zich gaat bezighouden met de tekenfilm, zijn jeugddroom.

In 1959 komt hij bij studio Belvision als leerlingdecorbouwer, daarna wordt hij er inkter en bekwaamt zich in de animatie in de film "Pinocchio dans l'espace".

Na enkele jaren in de reclametekenfilm komt hij in 1966 bij Belvision terug en werkt mee aan de grote producties van de firma... "Asterix de Galliër", "Asterix en Cleopatra", "Lucky Luke", "Kuifje en het Haaienmeer", "Gulliver" en "De fluit met de zes smurfen".

In 1976 wordt hij aangenomen bij de Parijse studio Idéfix en werkt mee aan "Douze travaux d'Astérix" en "La Balade des Dalton".

Voor de SEPP, een dochterbedrijf van uitgeverij Dupuis geeft hij gestalte aan de "Snorkels", die in Californië zullen worden geanimeerd door het team van Hanna en Barbera.

Daarnaast mag hij in 1980 een poging doen "Robbedoes en Kwabbernoot" weer tot leven te wekken. Datzelfde doen Yves Chaland en het duo Tome & Janry. De laatste winnen het weliswaar, maar Broca maakt tussen 1981 en 1983 drie albums op scenario van Cauvin: "De koudegordel", "De zwarte doos" en "De stiltemakers".

Hij keert weer terug naar de tekenfilm, bij de Brusselse studio Kid Cartoons waar hij, samen met Godi, vijfenzestig afleveringen maakt van "La Bande à Ovide". Tenslotte creëert hij de personages van een project getiteld "Polochon" en maakt de trailer van deze serie, alvorens hij zich stort op de tekenfilms van de "Tifous", in 1990 geproduceerd naar de ideeën en personages van Franquin. Op 7 februari 1993 is hij ons ontvallen.