balise_liste_articles@
Pellejero
Pellejero
Tekening

Ruben Pellejero, geboren in het Spaanse Badalona op 20 december 1952, begint in 1970 aan een briljante loopbaan als illustrator en stapt in 1983 over op het beeldverhaal, voor het blad CIMOC.

Na in zijn eentje "Historias de Barcelona" te hebben gemaakt, gaat hij samenwerken met de Argentijnse scenarist Jorge Zentner voor Las Memorias de Monsieur Griffaton (1983), FM (1984) en twee avonturen van Dieter Lumpen, waarvan een (De Dolk van Istanboel) in 1986 wordt overgenomen door de kleine Belgische uitgever Magic- Strip, gevolgd door F.M. en Les Mmoires de Monsieur Griffaton...

Dit opent voor hem ook de Franse markt. Hij belandt in de catalogus van Casterman, na prepublicaties in A SUIVRE en CORTO. Daarnaast illustreert hij voor JE BOUQUINE een detectiveroman van Michel Grisolia (Menace dans la nuit, 1988) en het weekblad FRIPOUNET publiceert de gellustreerde bewerking van La Flte enchante, die hij bedenkt met Zentner. Een derde episode van Dieter Lumpen (Le prix du charron) wordt in 1993 in A SUIVRE geplaatst, gevolgd door Le Silence de Malka (1996), dat in Angoulme wordt bekroond als beste buitenlandse album.

In 1999 brengt Casterman de bloemlezing "Blues et autre rcits en couleurs" uit, evenals Tabou, alweer op scenario van Zentner.

Voor Vrije Vlucht illustreert hij een aangrijpend realistisch scenario van Lapire ("Blauwe Rook", 2000), dat een nieuwe etappe betekent in een sterk en intiem oeuvre van een opmerkelijke grafische elegantie.