Runberg © Jacob Nylund

Biografie

In 1971 zag Sylvain Runberg het levenslicht in Doornik, de stad van Kuifje. Hij kon haast niet anders dan een ware stripadept worden. Hij groeide op onder de Provençaalse zon en leste zijn dorst naar stripverhalen met Asterix, Batman en Robbedoes, met tussendoortjes van historische verhalen en verschillende romans, om zo zijn steeds rijkere verbeelding te stimuleren.

Toen dit kleine kereltje wat groter werd, ging hij andere horizonten ontdekken: rumoerige rock, skateboarden en verre landen. Hij legde goedgemutst zijn eindexamen in plastische kunsten af en werd daarna met open armen ontvangen binnen de grote studentenfamilie in Aix-en-Provence.

Er volgden enkele woelige jaren waarin hij het organiseren van muziekevenementen afwisselde met nachtelijke etnologische onderzoeken en uiteenlopende Europese avontuurtjes. Alles op het ritme van het intensieve samenwonen met vrienden. Uiteindelijk behaalde hij - misschien verrassend? - een Maitrise in Hedendaagse geschiedenis.

Toen kwam de tijd van de belangrijke loopbaankeuzes, dat meedogenloze kruispunt waar velen het noorden verliezen. Net als zovele anderen, stond ook Sylvain Runberg voor een dilemma: wat moest hij doen met zijn leven? Zou hij een rockster worden? Dan zou hij moeten leven op drugs en een strakke leren broek dragen. Dáág lichaamshygiëne! Of zou hij zich op de journalistiek storten? PPDA leek zich zo erg vast te bijten in zijn job dat Runberg bij zichzelf dacht dat dit plan wel kon wachten. Hij stond zelfs op het punt om steward te worden, zodat hij gratis kon reizen, maar zijn zelfopoffering om zijn rijbewijs te behalen zou hem op het allerlaatste nippertje uit de brand helpen. Toen werd het hem duidelijk: hij moest terugkeren naar de essentie, het stripverhaal!

Sylvain werkte eerst in een boekhandel voor hij werd opgeslorpt door de uitgeversjungle. Hij kon deze ongetemde wereld vreemd genoeg zonder kleerscheuren verlaten dankzij een betreurenswaardig ongeluk dat hem maandenlang aan zijn bed gekluisterd hield. Tijdens zijn herstelperiode begon hij te schrijven en merkte tot zijn verbazing dat het hem veel voldoening gaf. Hij besloot hiermee verder te gaan. Drie van zijn verhalen zijn verschenen bij Uitgeverij Dupuis: Op Kamers (Deel 1: De Vierde Man, verschijnt in maart 2006), Orbital (een schitterende SF-serie die in 2006 verschijnt in de collectie Spotlight) en Hammerfall (een Vikingsaga die zal verschijnen in de collectie Impressie(s)). Hij heeft zijn rijbewijs nog steeds niet behaald.