Savoia ©Chloé_Vollmer_Lo

Biografie

Sylvain Savoia (geboren op 30 september 1969 in Reims) is een kameraad van Jean-David Morvan, die op 28 november 1969 in dezelfde stad werd geboren. Samen beginnen ze met strips in het fanzine HORS GABARIT in 1985. In 1989 schrijven beiden zich in op het Sint-Lucas in Brussel. In de drie jaar van deze opleiding, werkt Savoia mee aan het tijdschrift ZYGUS en publiceert hij enkele platen in het maandblad JET, dat Lombard heeft opengesteld voor debutanten.

Op een scenario van Morvan publiceert Savoia in 1993 zijn eerste album, 'Reflets perdus', bij Zenda. Deze firma wordt opgekocht door Glénat dat, verrast door het succes van 'Akira', 'europese' manga's wil gaan publiceren voor zijn groeiende catalogus op dat gebied. Savoia haalt Phillippe Buchet binnen het team, de artistiek directeur van een communicatiebureau dat gespecialiseerd is in commerciële strips, en tekent samen met hem de eerste twee delen van de serie 'Nomad' ('Het levende geheugen' in 1994, en 'Arrouan' in 1995, ook bij Arboris) naar scenario's van Morvan. Het tekenwerk voor de drie volgende delen ('Mémoire morte', 'Tiourma', 'Mémoire cachée', tussen 1996 en 2000 bij Glénat) doet Savoia alleen.

Om een constante productie te garanderen, richten Morvan, Buchet en Savoia in oktober 1994 in Reims het atelier 510 TTC op, dat ook de tekenaar Tranktat en de inkleurders Christian Lerolle en Franck Gureghian, bijgenaamd de 'Color Twins', verwelkomt. Behalve aan 'Nomad' doet Savoia vanaf 1996 ook af en toe reclamewerk: posters, bedrijfscommunicatie en boekjes over beroepsopleidingen.

En in 2003 lanceert hij, alweer met zijn makker Morvan voor de scenario's, de thrillerreeks 'Al'Togo' voor Dargaud. Verder brengt zijn vriendin Sowa Marzena hem op het idee de herinneringen aan haar jeugd in Polen in beeld te brengen; hij werkt een geheel andere grafische stijl uit voor de serie 'Marzi', waarvan 'Karpertje' in 2004 als eerste deel verschijnt bij Uitgeverij Dupuis. Charmante, humoristische en aparte verhalen voor het Frans-Belgische publiek dat van jongs af aan gewend is aan overvloed op alle gebieden.