Steve Cuzor © Chloe Vollmer-Lo

Biografie

Steve Cuzor werd in 1971 geboren in Rennes, maar bracht zijn jeugd door in Montargis in de Loirestreek.

Twee passies zijn zijn drijvende kracht: tekenen en paarden. Dat laatste zou hem meer dan 20 jaar lang doen ronddraven. Als kind liep Steve altijd bij het eerste belsignaal de school uit om zijn korte broek te slijten aan de zachte (?!) aanrakingen met een zadel. Toen hij 13 was, was hij een van de jongsten die stunts deden met paarden. En die waren niet van de minste. In Montargis werd er een Hutchinson fabriek gevestigd, die onderdak bood aan een massa Russische en Oekraiense immigranten.

Hij doorliep de harde leerschool dus als een kozakkenruiter, maar andere steppes lonkten ... Bij het doorbladeren van het tijdschrift Round up, ontdekt hij de wereld van de "Westerners". In de Montana Ranch nabij Dreux ontmoette hij zijn toekomstige beste vriend en tweede broer: Franck Perret. Samen zouden ze regelmatig dromen van een betere wereld tijdens lange zomeravonden. Terwijl Franck verliefd werd op Reining (western paardrijden), had Steve maar van één droom: rodeocowboy worden. Na te hebben geproefd van Europese stieren en bronco's op Amerikaanse legerbasissen in Duitsland, ging hij zijn droom najagen in Texas. Tegelijkertijd slaagde hij ook voor het toelatingsexamen voor Toegepaste Kunsten in Parijs, want diep in zijn hart wist hij dat rodeorijden slechts tijdelijk zou zijn. Hij ging Franck opzoeken in Gainesville (Texas) die er zijn techniek bijschaafde bij Scott Mc Cutcheon. Na hun lange werkdagen (dressuur van Amerikaanse paarden) elk aan een ander uiteinde van de stad, kwamen ze 's avonds samen in de arena van Mainsfield waar Steve aan Bull Riding deed.
Voor Steve zou deze reis vier jaar duren met enkele heen- en terugreizen tussendoor (wegens visumproblemen) en om een acte de présence te geven in "Z'arts-Za". Zijn meest indrukwekkende "rides" in de arena's van Alvarado, Gainesville, in Cowtown van Fort Worth en in Billy Bob's zullen hem altijd bijblijven.

Tussen twee rodeo's door nam hij de tijd om het penseel op te nemen en enkele portretten te schilderen. Hij keerde terug naar Frankrijk en besloot zich op het stripverhaal te storten. Hij zou zijn eigen verhalen schrijven en zo werd Black Jack geboren, een reeks die wordt uitgegeven bij Casterman. "Ik kan niet genoeg afstand nemen van wat ik heb beleefd. Daarom vermijd ik het thema western." Black Jack vertelt het verhaal van vier koters in het New York tijdens de drooglegging. Het volledige verhaal beslaat tot op vandaag vier delen: deel 1 "Bluebell", deel 2 "Laura", deel 3 "L'as de coeur", deel 4 "Alfonso". Onlangs werkte hij deel 3 van Quintett ("Het verhaal van Elias Cohen") af en leeft zich meesterlijk in in het verhaal dat werd geschreven door Frank Giroud.