Stuf

Biografie

Stéphane de Becker, alias Stuf of Staif, geboren te Brussel op 19 januari 1959, sluit vriendschap met Tome en Janry op de kunstacademie van Sint-Lambrechts-Woluwe, waar Guy Brasseur, tekenaar van "Scampi" in KUIFJE, doceert.

Het trio bedenkt in opperbeste stemming de avonturen van "Pétard Guy" (niemand anders dan hun docent!), een enigszins pikante western waarin elk van de drie een bijrol had: Dynamite Stef (De Becker), Cactus Phil (Tome) en Coyote Janry.

De liefhebbers van de puntjes op de i zullen blij zijn te horen dat in deze bijna prediluviaanse proefcursus samenwerken Janry de mooie Géraldine Lulu voor zijn rekening nam, de indiaan Dynamite Stef - hij had toen al haren tot op de schouders! - en het inkten. Tome tekende Coyote Janry en Pétard Guy. De Becker belastte zich met Cactus Phil, bijfiguren en het schetsen van de decors.

In 1979 organiseert het Belgische ministerie van Cultuur een wedstrijd voor jonge stripauteurs. Stéphane, inmiddels student op St.-Luc, is de enige van de drie die meedoet en hij wint een prijs. De platen van "Pétard Guy" worden ook aan de jury voorgelegd en leveren het trio een tweede prijs op!

De artiest beleeft, onder invloed van St.-Luc, een realistische en "fanzineuze" periode, maar de goede sfeer op het het atelier van Tome en Janry doet hem besluiten zich bij hen te voegen. Vanaf "De terugkeer van Z" in 1985 verzorgt hij de inkleuring van "Robbedoes en Kwabbernoot", en daarna ook van "Kleine Robbe" en "Soda".

Dan wordt de lust tot tekenen hem toch te machtig en creëert hij met Janry als scenarist de animatiepagina van de "Helse spelletjes" in 1988. Na verloop van tijd wil hij meer figuurtjes tekenen, in plaats van doolhoven of kruiswoordraadsels. Hun gemeenschappelijke productie zal zich geleidelijk ontwikkelen tot de gagreeks "Oh! Lieve Hemel". De hemelpoort gaat maar heel af en toe op een kier voor hen, maar wacht hen straks niet de hemelse eeuwigheid?
Pas tien jaar later, in het hemelse jaar 2000, verschijnt hun eerste album. En de uitgever waakt erover de auteurs, die zelden een gigantische reserve opbouwen, geen (te) hels albumritme op te leggen...

Stuf is op 22 Juli 2015 overleden.