Van Hamme © Benoit Feron

Biografie

Jean Van Hamme, geboren te Brussel op 16 januari 1939, is handelsingenieur, bedrijfseconoom, en heeft licentiaten in de financiële wetenschap, de journalistiek en het administratief recht, en hij is geaggregeerde politieke economie.

Na een briljante internationale carrière geeft hij in 1976 zijn functie als algemeen gevolmachtigde bij Philips België op om van zijn pen te gaan leven.

Terwijl hij enerzijds zes avonturenromans over "Largo Winch" schrijft voor Mercure de France, stort hij zich anderzijds in het beeldverhaal met scenario's voor het blad KUIFJE: gags voor Attanasio ("Ton en Tinneke"), een mythologisch avontuur ("Epoxy") en episoden van "Corentin" voor Paul Cuvelier, "Michael Logan" voor André Beautemps, "Domino" voor Cheret, "Avontuur zonder helden" en "Harlekijn" voor Dany, "Mr Magellan" voor Géri.

Hij begint met de saga van "Thorgal" voor Grzegorz Roszinsky, met wie hij ook "De Chninkel" zal maken voor Casterman.

Daarna komen de series "XIII" voor Vance bij Dargaud en "De meesters van de gerst" voor Vallès bij Glénat, etc.

Hij schrijft ook scenario's voor de televisie (de tv-bewerking van "De meesters van de gerst") en de film ("Diva" van Jean-Jacques Beneix en "Meurtres à domicile" van Marc Lobet).

In 1987 bekleedt hij een jaar de functie van algemeen directeur bij Uitgeverij Dupuis, waar hij de bestseller-reeks "Largo Winch" start met Philippe Franq en de opzet bedenkt van wat de collectie Vrije Vlucht zal worden. Hij levert aan deze reeks "S.O.S. Geluk", getekend door Griffo, en "Bloedbruiloft" met Hermann.

Van Hamme is thuis in alle trucjes van de populaire verteltechniek en verandert alles wat hij schrijft in goud. Het zal dan ook geen verbazing wekken dat een van zijn meest recente missies, de reanimatie van de personages van "Blake en Mortimer" met tekenaar Ted Benoît, ook weer een succes was. Wie kon zich beter naar de klassieke traditie van Edgar P. Jacobs voegen dan hij?

Daarnaast is hij docent aan het Institut d'Arts de Diffusion (Louvain-la-Neuve) en voorzitter van het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal sinds 1992.