Wasterlain

Biografie

Marc Wasterlain, geboren op 29 juni 1946 in Erquelinnes, verlaat de kunstacademie van Bergen om een stripcursus te gaan volgen aan de C.A.D. in Brussel.

Na twee jaar haalt hij zijn diploma en begint te werken bij Dino Attanasio, de tekenaar van "Signor Spaghetti". Hij bekwaamt zich in de decors en het inkten van "Ton en Tinneke" en meldt zich vervolgens in 1966 bij studio Peyo. Daar tekent hij de Smurfen, werkt mee aan een Steven Sterk en vervaardigt voor deze held ook de decors in Lady Adel Fine. In 1972 illustreert hij, in ROBBEDOES, "De Poussyclopedie", naar teksten van Yvan Delporte en een personage van Peyo.

KUIFJE plaatst in 1971 zijn "Bob Moon et Titania", twee humoristische SF- personages, en het buitengewoon poëtische "Monsieur Bonhomme". In deze eerste, heel persoonlijke verhalen begint hij zich een stijl en een bijzondere mengeling van humor en fantasy eigen te maken, met als doelgroep de jongste lezertjes. Zijn "Lapomme" verschijnt in het kortstondige ACHILLE TALON MAGAZINE.

In 1975 creëert hij voor ROBBEDOES, met enkele potloodhalen, de innemende "Dokter Zwitser". De avonturen van dit personage, een mengeling van poëzie, fantasie en magie, waarin de waanzinnigste droom naadloos overgaat in de werkelijkheid, worden al snel bij Dupuis in album uitgebracht. Deze reeks, waarin de poëtische gril plaatsmaakt voor de pure grap, het fantastische avontuur voor de menselijke problemen, de ongebreidelde dieren-SF voor het middeleeuwse rollenspel, getuigt van de persoonlijke zoektocht van de kunstenaar, maar stopt in 1990. Wasterlain blaast de serie vanaf 1995 nieuw leven in bij Casterman en richt zich nu meer op de sprookjesachtige kant, met personages die tot de mythologie van de kindertijd behoren.

Intussen schrijft hij liedjes, speelt hij piano en lanceert hij in 1982 het personage van de journaliste "Sarah Spits", in een meer realistische stijl, met rijke plots. Hierin lijkt hij zijn temperament het best de baas te zijn en de traditionele normen van de seriestrip het dichtst te benaderen. Sarah is meer sympathiek dan sexy, staat dichter bij de actualiteit en de "waarschijnlijke" SF. Ze is een personage van vlees en bloed, omringd door vaste vrienden en vijanden, en altijd betrokken bij ingewikkelde avonturen waar ze als door een wonder weer uitkomt.

De nerveuze, snelle tekenstijl van Wasterlain wordt zeer bewonderd door zijn collega's en hij heeft al talrijke navolgers. Hij heeft weten te ontsnappen aan het keurslijf van de studio's, ook al heeft hij nooit geweigerd Peyo een handje toe te steken als het nodig was. Maar Wasterlains Smurfen zijn altijd als zodanig te herkennen!

Wasterlain heeft ook scenario's geschreven voor Walthéry (in de serie "Natasja", waarvoor hij ook decors heeft getekend), Piroton ("Jess Long") en MiTacq ("De Beverpatroelje"). Hij heeft ook de humoristische serie "Gill et Georges" gepubliceerd in OKAPI in 1985 en drie albums met grappen rond de mensachtige hond "Honnieponnie" bij Marsu-Productions vanaf 1990.

Deze veelzijdige auteur is er altijd voor te vinden bijzondere verhalen te maken die hem even uit de sleur van het seriewerk halen.