Weyland

Biografie

Michel Weyland, geboren te Elsene op 19 augustus 1947, volgt de cursus kunstnijverheid aan Saint-Luc in Brussel.

In 1968-1969, in zijn laatste studiejaar, publiceert hij in KUIFJE een humoristische SF-reeks: "Stéreo-land", die na een dertigtal pagina's afgebroken wordt.

Tot 1979 voorziet hij in zijn onderhoud door appels te verkopen, vrachtwagens te lossen en met een baantje in een grote Brusselse drukkerij. Als de tijd het toelaat, bekwaamt hij zich op eigen houtje in de realistische tekenstijl, vastbesloten er zijn beroep van te maken.

Tijdens deze lange tocht door de woestijn neemt het Belgische weekblad POURQUOI PAS? in 1974 enkele humoristische tekeningen af.

De kansen keren in augustus 1979,wanneer hij in zijn vrije tijd "Aria" schept en een opzet maakt van haar eerste avontuur. In september neemt hij het risico om de drukkerij te verlaten en zich uitsluitend aan het beeldverhaal te gaan wijden.

Hij start opnieuw in het blad KUIFJE eind 1979, na een tiental jaren afwezig te zijn geweest, met een kort humoristisch verhaal ("Mariage dans la septième dimension") en nog twee meer realistische en historische verhalen ("Le Chevalier de Prédor" en "L'Interview exclusive de Nostradamus").

In 1980 treedt Aria voor het eerst op in KUIFJE en ontwikkelt zich al snel tot een vaste waarde van de Heroïc Fantasy. Om avonturen te kunnen maken voor een publiek van adolescenten en volwassenen, treedt Weyland toe tot de collectie Spotlight van Dupuis in 1994.

Hoewel hij sinds haar "geboorte" trouw is gebleven aan zijn papieren dochter, zal Weyland in 1988 een verhaal maken waarin SF en sprookje samenvloeien: "Yvanaëlle, de vrouw van Mordorez". Hij denkt echter aan een heel leven niet genoeg te zullen hebben om de heldendaden van de charmante amazone en haar afkomst te kunnen vertellen.