Yves H. © J.-J. Procureur

Biografie

Yves H. zit van kindsbeen af in de stripwereld. Zijn vader Hermann (Huppen met zijn achternaam) begint in 1966 met Bernard Prince (op scenario van Greg) in KUIFJE aan een indrukwekkende carrière als striptekenaar. Zoon Yves wordt een jaar later geboren en droomt er al heel snel van verhalenbedenker te worden. De groten uit de moderne cinema (Terry Gilliam, Woody Allen, Kusturica, de broers Cohen) strekken daarbij tot voorbeeld. Ook Yves wil oorspronkelijk films maken, maar hij ontdekt snel dat een papieren productie een minder grote investering vergt, en vooral minder celluloid. Samen met zijn vader publiceert hij in 1995 bij Uitgeverij Dupuis zijn eerste album, Het geheim van de hond-mensen, waarin hij én het scenario én een deel van het tekenwerk voor zijn rekening neemt.

Yves beseft dat hij een beter verteller dan tekenaar is en concentreert zich verder op het schrijven van scenario's. Voor zijn vader maakt hij achtereenvolgens Bloedbanden (Lombard, 2000, een vreemd verhaal over de relatie van een vader met zijn zoon), Rodrigo (Glénat, 2001, twaalfde aflevering uit de reeks "Schemerwoude") en Manhattan Beach 1957 (Lombard, 2002, een traditionalistische thriller die op uitstekende kritieken wordt onthaald). Zhong Guo (Vrije Vlucht, Uitgeverij Dupuis, 2003) is dan weer een mengeling van een futuristische thriller met politic-fiction, een genre dat Yves H. al lang aantrekt.
Yves H. heeft enerzijds gekozen voor een bescheiden pseudoniem dat zich niet laat dragen door zijn bekende familienaam. Anderzijds wil hij die familienaam niet desavoueren, want heel wat mensen weten dat hij de zoon van Hermann is.

Tegenwoordig maakt het allemaal niet zoveel meer uit, want Hermann beseft dat de boeken die ze samen hebben gemaakt, beter verkopen dan de albums waar alleen zijn eigen naam op staat, ook al zijn dat geregeld verkoopsuccessen. "Het is een osmose," zegt hij. "Yves schrijft het scenario, ik maak de tekeningen. De som van de twee levert iets anders op dan wat hij zich had voorgesteld, maar ook mijn tekeningen zijn niet als anders. Ik heb echt de indruk dat ik erop vooruitga."