Hausman © S. Jousseaume

Biografie

René Hausman, op 21 februari 1936 in Verviers geboren, brengt zijn kinderjaren voor een deel door in Westfalen.

Op zijn achttiende ontmoet hij Raymond Macherot en stopt met zijn studie: hij gaat tekenen, maakt reclame-illustraties voor het plaatselijke blad en plaatjes voor schoolfilms .

Tijdens zijn militaire dienst wordt hij medewerker van het weekblad LE MOUSTIQUE. In 1957 illustreert hij de eerste avonturen van "Saki en Zunie" in "Robbedoes", naar een scenario van Yvan Delporte.

Toch zal hij twintig jaar lang op een ander gebied dan dat van de strip van zich laten horen. Voor het speciale lentenummer van ROBBEDOES in 1958 schudt hij een plaat over het dierenrijk uit zijn mouw en daarna nog een... waarna er nog honderden volgen!

Uitgeverij Dupuis begint prestigieuze reeksen voor hem: "Terre Entière"("La Forêt secrète", "Le Roman de Renart", "Bestiaire insolite", "Les Contes de Perrault" of de twee delen van de "Fables de La Fontaine"), "La Comédie Animale" en "Le Grand Bestiaire".

Hausman bezit een enorme eetlust en een ijzeren gestel en komt tot de overtuiging dat het stripverhaal de kunstenaar voedzamer kost biedt dan de illustratie. Wat hem met name aantrekt, is dat er geleidelijk ruimte komt voor een vrijere grafiek naast de traditionele reeks voor alle leeftijden.

Vanaf 1976 maakt hij een aantal vriendelijk erotische fabels voor FLUIDE GLACIAL (naar scenario's van Binet, Delporte, Dubois en Gotlib). Deze worden in 1991 bij Dupuis integraal opgenomen in de bloemlezing "Allez coucher, sales bêtes!", aangevuld met wat originele ideeën van Yann.

Na een opvallend optreden van de charmante "Zunie" in LE TROMBONE ILLUSTRE, begint Hausman met de grote heroïc-fantasy saga's van zijn nieuwe heldin "Laiyna" naar scenario's van Pierre Dubois: "De stenen burcht" (1985), en "De teloorgang van de elfen". Als Vrije Vlucht deze twee verhalen opneemt, illustreert hij voor deze prestigieuze collectie nog twee bijzondere scenario's van Yann, "De drie grijze haren" en "De eekhoornprins".

Deze illustrator die in verbluffende kleuren wondere werelden schept, deze tekenaar van welgevulde, expressieve brunettes, deze lofzanger van de natuur en de dieren, woont op het platteland en koestert een levendige belangstelling voor de volkscultuur. Hij is beeldhouwer en musicus en bespeelt instrumenten als de doedelzak, de Tsjechische fujara en hij is lange tijd de ster van de Waalse volksdansgroep Les Pêletêus geweest. In 1974 heeft hij zelfs een 45-toerenplaatje opgenomen.